2012. augusztus 14., kedd

Mit jelent a Coaching?




A Magyar nyelvben a life-coach kifejezésre talán a legközelebbi meghatározás az életviteli tanácsadó. Személy szerint ettől és az ehhez hasonló kifejezésektől nincsenek kellemes asszociációim. Felrémlik előttem egy bölcs tekintettel bólogató terapeuta képe, aki vég nélkül hallgatja a kliens sirámait, majd pátosszal teli hangon levonja a konklúziókat, mint egy ítéletet, definiálja az ügyfél “betegségét”, majd meghatározza azokat az új irányvonalakat, ahogyan ezentúl kliensének élni kell az életét.

A coach szerepe ettől a meghatározástól igen messze áll.

A coach egy külső megfigyelő, egy mozgó kamera, amely a legkülönbözőbb nézőpontokból és távolságokból, kívülről és belülről tükrözi vissza az ügyfél jelenét, múltját és lehetséges jövőjét, hogy segítsen számára megérteni a kialakult helyzetben elfoglalt helyét, szerepét, felelőssége kiterjedéseit, cselekvőképessége határait, megmutassa ügyfele nyilvánvaló és rejtett erőforrásait.

Ha eljutottunk a megértéshez, a coach lesz fegyverhordozónk, aki rendelkezik azzal az arzenállal, amiből segít megválasztani a megfelelő eszközt, mellyel az egyes élethelyzetekhez, konfliktusokhoz, érzelmekhez az ügyfél hozzányúlhat, javíthat, változtathat.
A coach az, aki tudja, melyik eszköz mire alkalmas, tudja hogyan kell használni azokat és képes megteremteni azt a biztonságos teret, megadni a támogatást és felügyeletet ahhoz, hogy ezeket hatékonyan tudjuk kipróbálni, alkalmazni, majd segít láttatni a létrejött pozitív változásokat.

Mik is ezek az eszközök, mi ez a “fegyvertár”?
Minden coach a saját egyedi eszköztárával dolgozik, nem léteznek előírt folyamatok, procedúrák amik meghatároznák milyen helyzetben, mit kellene alkalmazni. Függően az esetektől és feladatoktól (kommunikációs, önismereti, konfliktuskezelési fejlesztés, kapcsolati, önértékelési problémák megszüntetése, önmegvalósítás, karrier célok meghatározása, veszteségek, káros érzelmek elengedése, stb.) a coach az ügyféllel közösen dönti el, milyen eszközt talál alkalmasnak, vagy hatékonynak a megoldáshoz. Ebből következik, hogy minél több fajta eszközt ismer egy coach, annál tágabbak a lehetőségei a segítségnyújtáshoz.

Részemről ügyfeleim számára a Lemma Coaching keretein belül elsajátított eszközöket és modelleket használom (személyiség tipológiák, életciklus modellek, hős útja, rendszerállítás (Hellinger), hitrendszer munkák, Neuro Lingvisztikus Programozás (NLP), tranzakció analízis, Érzelmi Felszabadítás Technika (EFT), Byron Katie féle 4 kérdés modell, stb.), melyeket kiegészítek olyan spirituális megközelítésű módszerekkel, mint a ThetaHealing, vagy a meditáció.
Széles választék áll rendelkezésre eszközökből, és a világ változásával egyre újabb és hatékonyabb módszerek jelennek meg, ezért fontosnak tartom, hogy ügyfeleim érdekében folyamatosan fejlesszem, gazdagítsam eszköztáramat.

Összefoglalva tehát, a coach új nézőpontunk, eszköztárunk, harcmesterünk, fegyverhordozónk, tükrünk, mentorunk és barátunk egyben, valamint biztonságot adó kísérőnk, aki segít objektív szemszögből ránézni a személyes dolgainkra. Lankadatlan figyelemmel dolgozik azon, hogy utunk során pozitívak, kitartóak és optimisták maradjunk, és nem engedi, hogy letérjünk a kitűzött célhoz vezető útról. Mindeközben egyúttal ő az a mérce, aki megmutatja hol tartunk éppen a célunkhoz képest.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése