2012. augusztus 14., kedd

A közös munka





Habár az egyes élettörténetek, felmerülő problémák és célok között esetenként felfedezni hasonlóságokat, úgy gondolom, ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma eset, tehát megoldás sem.

Az ügyfeleimmel folytatott közös munkának ezért kulcsfontosságú eleme az első találkozó, ahol egy párbeszéd során feltárjuk a jelen kézzel fogható visszásságait, górcső alá vesszük a múlt eseményeit, melyek a jelen helyzet kialakulásához vezettek, megvizsgáljuk mik a meglévő, vagy hiányzó erőforrások, melyek a megoldáshoz szükségesek, majd meghatározzuk azt az elérni kívánt jövőbeli CÉLt, amit elérve ügyfelem elégedetten folytathatja életútját. Az első ülés fő feladata tehát a tényfeltárás és célmeghatározás, de ekkor állítjuk fel azt a folyamatot, itt gyűjtjük össze azokat a módszereket és eszközöket is, melyek segítségével a rákövetkező ülések során elérhetjük az áhított célt.

Fontos üzenet tehát, hogy aki tőlem remél segítséget, ne számítson arra, hogy egy kényelmes bőrkanapén fekve elmeséli az életét, én pedig a lelke mélységeiben kurkászva elmondom majd az egyetemes bölcsességet, ami megváltoztatja azt. Ügyfeleimet közös munkára invitálom, melynek határozott célja van, hogy a folyamat során végig mérhető legyen a megvalósulás mértéke és a végén az ügyfél számára kimondható legyen: Elértem a célom, jól érzem magam, nincs több dolgunk már.

Nem ígérem, hogy könnyű lesz. Már csak azért sem, mert ezt a munkát senki nem végzi el helyettünk, a coach dolga mindössze az, hogy visszatükrözze a jelent, szem előtt tartsa a célt, felkínálja a megértéshez és változtatáshoz szükséges eszközöket, új nézőpontokat, modelleket, és felügyeli, ellenőrzés alatt tartja a változáshoz szükséges folyamatokat.
Ha valódi eredményt szeretnénk elérni, akkor néha bizony keményen meg kell érte dolgozni, az út közben megtapasztalt felismerések pedig sokszor nehezek és megterhelőek. Mivel saját lelkünkön, tudatalattinkon, világképünkön dolgozunk, a változások megrendítőek lehetnek, de ígérem, minden ülés után egyre könnyebbek leszünk, a CÉL pedig egyre elérhetőbbé, kézzel foghatóbbá válik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése